8 Aralık 2016 Perşembe

Yönetim ve organizasyon vize soruları

1.Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a. Ekonomik ve ticari ilişkilerde sektörel ağırlık merkezini "bilgi” ve "hizmet” oluşturmaktadır.
b. Bilgi çağı örgütlerinde kullanılan bilişim teknolojisi, bilgi toplumunun "zihinsel emeğini” kullanmasına olanak sağlamaktadır.
c. Bugün artık yönetim deyince akla çalışanlara emir verip onlardan itaat bekleme değil çalışanların gücünden yararlanma etkinliği gelmektedir.
d. Bilgi toplumunun ekonomisi olan "bilgi ekonomisi” kavramı, kitapçılarda satılan kitapların fiyatlarının ortalaması ile değerlendirilir.
e. Günümüzde bilgi, madde ve enerjinin önüne geçerek üretimin temel girdisi hâline gelmiştir.
2.Liderle yönetici arasındaki farklardan yanlış olan hangisidir?
a. Yönetici yenilikçidir, lider ise muhafazakârdır. Yönetici sistemler ve yapılar üzerinde yoğunlaşır, lider ise sorunlar üzerinde yoğunlaşır.
b. Yönetici kendi isteklerini zorla yerine getirmeye çalışır, lider ise kendi isteklerini başkalarının isteği hâline getirir.
c. Yönetici kontrole güvenir, lider ise güven ilham eder. Yönetici dar görüşlüdür, liderin geniş bir perspektifi vardır.
d. Yöneticinin gözü her zaman kâr/zarar çizgisindedir, lider ise daha geniş bir perspektifle ufukları tarar. Yönetici işi doğru yapar, lider ise doğru işler yapar.
e. Liderler "süreçlere hâkim” iken yöneticiler, "süreçlere teslim” olurlar. Yönetici bir kopyadır, lider ise orijinaldir.
3 .İnsan kaynakları yönetiminin temel amaçlarından olmayan beceri aşağıdakilerden hangisidir?
a. Teknik beceri: Yöneticinin iş yapabilme becerisini ifade etmektedir.
b. Hassas beceri: Çalışanların kurumun yatırımları konusunda hassas olmasını ifade etmektedir.
c. Kavramsal beceri: Yöneticinin örgütün tamamını bir bütün olarak görebilme becerisini ifade etmektedir.
d. Beşerî beceri: İnsanları barış içinde bir arada tutma ve onları örgütsel amaçlarla bütünleştirme becerisidir.
e. Analitik beceri: Mevcut durumu sağlıklı bir şekilde değerlendirme ve bundan sonuç çıkarma becerisidir.

4.Süreç yönetimi için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a. Girdileri çıktılara dönüştüren birbiri ile ilişkili veya etkileşimli faaliyetler takımına proses veya işlem dizisi denmektedir.
b. Ortada bir dönüşüm katmanı vardır ve bu dönüşüm katmanında kaynaklar fiziksel, konumsal, değersel veya bilgisel dönüşüme uğramaktadırlar.
c. Prosesin ISO 9001-2008'deki resmi tanımı "kaynakları kullanan ve girdileri çıktılara dönüştüren faaliyetler dizisi” olarak yer almıştır.
d. Kaynak tanımlama standartları günümüzde çok net olup her sektörün özel kaynak tanımlama standartları ve kitapları vardır.
e. Kaynaklar doğal kaynaklar olarak adlandırdığımız insan, taşınır, taşınmaz ve zaman kaynaklarıdır.
5.İş analizleri ve yeniden düzenleme aktiviteleri için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a. Sistemin işlevsel terimler cinsinden üst düzeyli bir tanımı elde edildikten sonraki adım, benzer işlevlerin mantıklı alt bölümlere doğru bölünmesi, birleştirilmesi veya gruplanmasıdır.
b. Bu işlem, temel alt sistemleri ve tüm sistemin daha alt düzeyli bileşenlerini belirlemeye doğru ilerleyecektir.
c. İş analizleri, aktivite planlama veya talimat kontrolü, sistem gereksinimlerini yüzeysel tasarım ölçütlerine dönüştürme, sistemi pasivize edip çalıştırma ve çalışan hatalarının analiz edilmesidir.
d. Bu aşamaya gelmeden ve bu aşamanın periyodik sonuçları alınıp karşılaştırmadan sistem revizyonları yapılmamalıdır.
e. Alt sistem düzeyindeki özel kaynak gereksinimleri, makro sistemin alt sistemlerle ilişki kontrolü, tasarımların beklenen çıktıları üretmesi gibi birçok gözlem burada yapılacaktır.

6.Yönetimin üç ana özelliği için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a. Sanatsal ve mesleki yönetim; bilgi ve becerinin sürekli ve düzenli olarak kullanılmasını ve mesleki bilgi, birikim gerektiren yönü ile mesleki özellik taşımaktadır.
b. Bilimsel yönetim duygusal ya da rastgele bir faaliyet değildir. Matematik, hukuk, davranış bilimleri gibi pek çok bilim dalıyla birlikte hayat bulan bir bilimdir.
c. Bilimsel yönetim; bilimle uğraşan kurumların yönetimidir. Buralarda bilimin daha ileri gitmesi ve bilim adamlarının rahat etmesi için birçok imkân sağlanmaktır.
d. Sanatsal ve mesleki yönetim; bir duygunun, tasarının ya da güzelliğin anlatımında   kullanılan yöntemlerin tümü ya da bu anlatım sonucunda ortaya çıkan üstün yaratıcılık; bir meslekte uyulması gereken kuralların tümü olarak tanımlanan, sanat ise yönetim ile insanın beceri ve yeteneklerini yönlendirme ve performans geliştirme bakımından bütünleşir.
e. Süreçsel yönetim; belirli bir amaç için insanların bir araya gelmesi ile başlayan bir süreçtir. Karar alma, planlama, örgütleme, koordine etme, yöneltme ve uygulama aşamasıyla devam ederek denetimle biten bir etkinliktir.

7. ISO/TC 176/SC 2/N 544R3 nolu standartta yönetsel süreçlerin tanımı için hangisi yanlıştır?

a.Kaynakların yönetimi için gereken süreçle (Destek süreçler): Sistemin ana varlık sebebini gerçekleştirme esnasında kaynakları sağlayan, bu faaliyetleri daha iyi yerine getirmesi için ihtiyaçları karşılayan süreçlerdir.
b.Organizasyonun yönetimi için gereken süreçler: Stratejik planlama, politikalar oluşturulması, amaçların belirlenmesi, iletişim sağlanması, diğer kuruluşun kalite hedefleri ve istenilen sonuçları ile süreç mimarisinin tasarlanması, kaynakların etkin kullanılması gibi yönetsel işleri planlayan süreçtir.
c.Üst yönetim süreçleri: Bunlar kurumların yönetim kurulu, mütevelli heyeti, kurumdaki komisyonlar, çalışma grupları, ortak akıl birlikleri, dış paydaşlar, danışma kurulları, dış tedarikçiler gibi ana iş kapasitesi dışındaki kişilerdir.
d.Gerçekleştirme süreçleri (Fonksiyonel süreçler): Sistemin ana varlık sebebini yerine getiren süreçlerdir. Bu süreç içinde üst kademe, orta kademe ve alt kademe vardır. Ana üretimi yapan süreçtir.
e.Ölçme, değerlendirme ve geliştirme süreçleri: Ana ve destek faaliyetleri, yönetim faaliyetlerini yerine getirirken, performans analizi, etkinlik ve verimliliğinin artırılması için veri toplayan ve ölçümlomoleri yapan süreçlerdir. 8unlar (düzeltici ve önleyici faaliyetler için örneğin) ölçme, izleme, denetim, performans analizi ve iyileştirme süreçlerini kapsar. Ölçüm süreçleri genellikle yönetim süreçlerinin bazen de destek süreçlerin bir parçası olarak anılmaktadır.

8.İç çevre analizini konu ile ilgili yaparken sorulacak sorular için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a-öncelikle onları iç çevre analizindeki sorulara cevap olarak kopyalayıp yapıştırmalı sonra da sorusu kapsamında cevap olarak yazmalıyız
b-iç kapasitelerimizi ,potansiyel güçlerimizi ve fırsatlarımızı düşünerek yapabileceklerimizi hayal etmeli ve kategorize ederek ağaç yapısında sunabilmeliyiz.
c-İç çevre analizi yapılırken daha önce yapılmış olan dış çevre analizine hiç bakılmamalıdır
d-iç çevre analizi bize kapasitemize ve neler yapabileceğimizi göstermesi açısından çok Önemlidir.

9.örgüt ile içinde bulunduğu toplum arasındaki ilişkilere göre aşağıdaki örgüt tiplerinden hangisi hatalıdır?
a.mal ve hizmet üreten ötgütler:toplumun tükettiği mal ve hizmet üreten örgütlerdir.
b.küçültücüörgütler:bir örgütlerin amacı zor duruma düşen şirketleri küçülterek ekonomiye daha çok kazandırmak ve vergi kaçağını azaltmaktır.
c.politik örgütler: bu örgütler toplumun belirlediği amaçları gerçekleştirmek için kurulan örgütlerdir.
d. varlık koruyucu örgütler: bu tür örgütler ,eğitsel kültürel ve dilsel faaliyetler aracılığıyla toplumun süreklliliğini sağlamaya çalışırlar.
e.birleştirici örgütler: bu örgütlerin amacı uyumsuzlukları ortadan kaldırmak kurumsal beklentilerin yerine getirilmesini sağlamak.
10. Hasta güvenliği ne anlama gelmemektedir
a- hastalara uygulanan tüm tedavilerde kontrol ve hasta kademelerinin çift Taraflı yapılması
b- hastaneye yatan hastaya yanlış bir işlem yapılmaması
c- hastaneye yatan hasta kendisine ne gibi tedavilerin uygulanacağını hakkında bilgilendirilmesi
d- hastaneye yatan hastaların hastane enfeksiyonlarına karşı korunması için tedbirler alınması
e- hastanın güvenlik Güçleri Tarafından korunması

11. Yönetim teorileri için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a-insanoglu kaynak gelistirmede daha cok uretim yapmayi,tuketimde de daha konforlu ve keyifli tüketime yonelmeyi bir amac haline getirmistir
b-gocebe doneminde sadece doğal gelişen varliklari ve hayvanlari beslenme ve digerihtiyaclarikarsilamaicin kullanan insanoğlu topragi ekip urun elde ederek yalnızca tuketen bir varlik olmaktan birseyleruretebilen bir varlik olmaya gecmistir
c-cevresel imkanlari ve aklini kullanarak yerden topraktan sifirdan bir urun geliştirme heyecanini kesfederek bu urunleri daha verimli ve daha faydali bir halde nasil elde edeceklerini yillar boyunca araştırarak düşünerek dogru zamanda dogru mevsimde dogru ekim yöntemiyle dogru hasat almaya calismis ve bu konudaki bilgilerini giderek gelistirmistir
d-yerlesik toplum tarim toplumu veya uretime gecmis toplumdan sonra dunyadaki uretim ve tuketim dongusununa rtmasiyla makinelesmeye dogrua kimlar baslamistir
e-yonetim teorileri insanliginvarligindan beri toplumlarda onemli yer almis bir konudur.insanlarin sanayi toplumundan bilgi toplumuna gecisiyleyonetsel sistemler dusunulmeyebaslamistir

12.Hedef belirlerken kullanılmayan kategori aşağıdakilerden hangisidir?
a.Operasyonel
b.Çıktı beğenisi
c.Marka değeri veya müşteri görüşü
d.Duygusal
e.Finansal


13. Sistem akış dinamiği tasarımında en sık yapılan hata hangisidir?
a. Temel değer hatası
b. Amaç hatası
c. Ölçüm hatası
d. Hedef hatası
e. Basamaklama hatası

14.Sağlık alanında uluslararası standartlar ve projelerden olmayan hangisidr?
A-nice
B-PATH
C- Snomed
D- Hiçbiri
E-ALABAMA??***


15. Süreç yönetimi için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a.Süreçler yarattıkları katma değerlerden bağımsız değerlendirilir
b.Süreç yönetimine geçerken öncelikle amaçların ve hedeflerin çok net ortaya konması gerekmektedir.
c.Amaçları ve hedefleri net ve doğru olarak ortaya konmayan süreç yönetimlerinin nasıl bir katma değer sağladığını tespit etmek mümkün olmayacaktır.
d.Her zaman yapılan aynı işleri aynı şekilde, aynı beklentide, aynı verimlilikte oluşturmak için süreç yönetimi yapılmaz
e.Süreç yönetim işleri daha verimli , daha basit ve daha başarılı hale getirmek için yapılır.
16 .Bilgi çağı örgütünde başarılı bir yönetim için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a.iş örgütsel bilgi yönetimi olan bir ekip oluşturmak
b.daha iyi ve en iyi hedeflere ulaşmak için istekli olmak
c. bilgi örgütüne uygun bir örgütsel kültür oluşturmak
d.kurumsal değişim yeteneğine sahip olmak ve buna her an hazır olmak
e. eski alışkanlıkları ve kurumun zayıf noktalarını sürekli tekrarlamak


17   Makro sistem teorisi kurulmadan tanımlanması gereken biçimsel yapı olarak adlandırılan aşağıdaki özelliklerden hangisi hatalıdır?
a-Denetleme( kontrol ) alanı, örgütte kademe sayısı merkezileşme stratejileri ortaya konmalıdır.
B- haberleşme kanalı ve Şekli Tanımlama dışı bırakılmalı kimsenin bilmemesi sağlanmalıdır.
c- Amaç, hedef, temel ilke ve Değerler tanımlanmalıdır.
d- Çapraşıklık derecesi ve departmanlaşma mantığı oluşturulmalıdır.
e-STratejik adımlar , iş bölümü ve uzmanlaşma, formülleşme derecesi tanımlanmalıdır.

18. Hastaların hekimlerden beklentisinde gerçekleşen değişimlerden sağlık kurumlarında yönetim ve organizasyonu en çok etkileyen ve güçlendiren hangisidir?
a. Hastaların kişisel sağlık bilgilerini elektronik ortamda görmek istemeleri, taşımak istemeleri, e-sağlık sistemlerinde başka hekim veya kurumlarla paylaşmak istemeleri.
b. Her hastalığın farklı tedavi ve süre gerektirmesi,
c. Hastaların doktorlardan daha çok bilgi almak ve vermek istemesi,
d. Hastaların doktorlardan değişik tedavi seçeneklerini, faydalarını ve zararlarını öğrenmek ve kendilerinin de tedavilerine karar vermek için katılımcı olmak istemeleri,
e. Doktorların hastalardan aldıkları bilgileri kayıt etmekte zorlanması,



19. Teknik ve alt birim performansları ölçmek için aşağılardakilerden hangisi en önemli gerekliliktir.
a.kurumun mikro sistem teorisi ve en alt birimlere kadar iş analizi
b.kurumun hedefleri ve yönetmleri
c.ölçümleme mantığı ve yorumu
d.ölçümlemeyi yapacak eğitimli personel
e.ölçme ve ölçümleme yazılımı
20. Profesyonel yönetici itiyacını doğuran sebepler için anğisi yanlıştır.
a.Yöneticilerin daha çok sayğı ğörmesi
b.Ekonomik ve teknolojik ğelişmeler
c.işletme faliyetlerin de ki değişikliker
d.Sosyal siyasi alanda değişiklikler
e.Orğanizasyon da yapılan değişiklikler.
21 )Yönetıcının sahıp olmsı gereken duygusal becerıler ıcın  hangısı yanlıstır?

baskalarının duygularına onem vermeme






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder